Kahve Tadımı Nasıl Yapılır

Kahve Tadımı Nasıl Yapılır

Elimize aldığımız her fincan kahvede bize hissettirdiklerini dile getirmeye çalışırken kahveyi nitelendirecek kelimeleri bulmakta zorlanırız. Peki bir kahve tadımını, kahveyi içtiğimizde hissettiklerimizi tanımlamak ister misiniz? Kahve Tadımı Nasıl Yapılır? Aşağıda bunun yol haritasını Aroma, Asitlik, Gövde, Lezzet ve Bitiş olarak beş aşamada anlatmaya çalıştık.

AROMA

Kahve tadımının birinci adımı olan Aroma, demleme işlemi için öğüttüğümüz kahveden, demlemeden sonra fincandan gelecek kokuların burnumuzla temas ettiği ilk anda oluşan his, duygu ve tanımlamalardır. Oluşan bu ilk his, kahvenin asitliği ve tadı hakkında ilk fikirlerin de oluşmasını sağlar. Böylece topraksı karbon tonları meyve hisleri veya bitkisel aromaları tanımlamaya başlarız.

Kahve tadımın, aroma

ASİTLİK

Asitlik, Kahve Tadımında ikinci adımdır. Asitliği olmayan kahve donuk ve cansızdır. Kahvedeki asitlik rahatsız edici bir ekşilik hissi boyutunda olmamalı ama kahvedeki aromaları sıkıştırıcı bir kıvamda olmalıdır. Kahveyi içmeye başladıktan sonra içmeye devam isteğini güçlendiren unsur kahvedeki asitliktir. Bir fincanda keyifli bir içiminin önünü açan asitlik kıvamıdır.

Kahve çekirdeğinin niteliklerinde var olan asitler kahvedeki aromaları da belirler. Kahve çekirdeğinden olan en başlıcaları şunlardır;

Klorejenik Asit,

Tüm bitkiler içerisinde en fazla kahvede bulunur ve kahvede en çok algılanan ve hafızalarımızda yer etmiş damak tadımızda kahvenin tadı olarak algısını Klorejenik Asit oluşturur. Robusta’da, Arabica’ya göre daha fazladır. Düşük rakımlı arazilerde endüstriyel tarım yöntemleri ile üretilmiş olan çekirdeklerde Klorejenik Asit dışındaki diğer asitler çok azdır. Klorejenik Asit’in baskınlığı ısı ile artmaktadır. Bu nedenle Endüstriyel kavurma yöntemleri ile koyu kavrulmuş kahvelerde de çekirdek nitelikli olsa da baskın asitlik klorejenik asittir. Kahve içtikten sonra midede yanma hissine neden olan asit de klorejenik asittir. Nitelikli kahve kavurma yöntemleriyle orta kavrulmuş çekirdeklerde etkisi azalır ve kahvenin niteliğindeki diğer asitleri hissedebiliriz.

Sitrik Asit,

Turunçgillerde özellikle limon ve türevlerinde olan asittir. Kahveye mayhoşluk verir.

Fosforik Asit,

Daha tatlıdır. Portakal, tatlı greyfurt ve mangoda bulunan asittir.

Malik Asit,

Malik Asit, elma ve armutta bulunan asittir. Tam olgunlaşmamış kahve kirazlarının hasat edildiği mahsüllerde baskın hissedilir. Geleneksel Hasat yöntemleri ile hasat edilmiş kahvelerde sorun yaşanmaz.

Tartarik Asit,

Üzümde bulunan asittir. Fazla olursa asetik asit (sirke) hissi verir, dengeli olursa şarap tonları hissi verir aynı iyi şarap ile iyi olmayan şarapta hissedildiği gibi.

Asetik Asit,

Asetik asit, sirkede bulunan asittir. Asetik asitin baskın hissedildiği kahveler muhtemelen doğru koşullarda işlenmemiştir.

Kinik Asit,

Kinik Asit, diğer asitler bozulunca, bayatlayınca ortaya çıkar. Demlendikten sonra sıcak bir zeminde bekletilen kahvelerde olur. Kahve kavrulduktan sonra 3-5 gün bekletilmesi ve 30-40 için de de tüketilmelidir. Kavrulduktan sonra fazla bekleyen kahvelerde de Kinik Asit olur.

GÖVDE

Gövde, kahvenin dilimizde, damağımızda hissettiğimiz özgül ağırlığı, yoğunluğudur. Kahvedeki bu yoğunluk aroma ve asitlerin gücünü daha hissedilir kılar. Gövdenin hafif ve narin hissedildiği bir kahve hayal kırıklığı yaratabilir. Kahvenin doğru öğütülmesi ve demleme yöntemi gövde üzerinde çok etkili olabilir.

LEZZET

Kahve tadımının dördüncü aşaması olan lezzet değerlendirmesi ilk üç aşamasının zihninizde oluşturduğu bir özetidir. Bir kahvenin lezzet değerlendirmesi, Aroma, Asitlik ve Gövde kriterlerini değerlendirirken hissettiklerinizi veya bu kriterler içerisinde tanımlayamadığınız her şeyi içerir. Bir lezzet değerlendirmesinde dengeli, karmaşık, temiz, kaba gibi terimler kullanılabilir ve çimenli, sirke gibi, patates gibi kusurları da dile getirilebilir. Meyve notlarının vurgulandığı, çikolata, bal, fındık gibi nüansların ifade edildiği pozitif söylemleri içerebilir.

BİTİŞ

Kahve tadımının beşinci ve son aşaması bitiş, bütün kriterler tamamlandıktan, kahve yutulup üzerinden belli bir zaman geçtikten sonra damakta kalanların, midedeki hislerin sizde uyandırdığı duygudur. Mutluluk da verebilir, pişmanlık da. Kahveden beklentilerinize göre hayal kırıklığı da yaşatabilir.

Kahve tadımı nasıl yapılır

BeanOfMe Kimdir?

Geleneksel tarım ve hasat yöntemleri ile yetiştirilmiş, dünyanın en özel nitelikli kahve çekirdeklerini, çekirdeğin profiline göre Air Roasting kavurma tekniğiyle kavuran uzman bir kahve kavurucusudur.

Air Roasting Nedir?

Air Roasting, Aromaları hissedilir temiz kahve arayışı olan kahve meraklılarının ilgisini çeken, cam fanus bir hazne içerisinde alttan üflenen akışkan sıcak hava yatağında kavrulması prensibine dayanan yeni nesil bir kahve kavurma tekniğidir. Daha Fazla Bilgi İçin Tıklayınız.

Eniyikahvekeşfet Beanofme Slogan

Tadıma Göre Kahve Setleri

Tat Profillerine Göre Gruplandırarak Set Haline Getirdiğimiz Kahvelerimizle Gerçek Nitelikli Kahveyi ve BeanOfMe'yi Keşfedin!

Nitelikli Kahve Nedir

Nitelikli kahvelerde lezzetler, aromalar, temiz, sert ve saf olma gibi nitelikler belirgin olarak hissedilebilir. Nitelik Kahve, bir üründen ziyade, şarap gibi geleneksel bir içecek olarak kabul edilmeyi hak eder. Bünyesinde şaraptan çok daha fazla çeşni bulundurur. İnsan hayatında fiziksel ve ruhsal açıdan çok önemli faydaları vardır.

→NİTELİKLİ KAHVENİN FAYDALARI← 

Kahve Sadece Bir İçecek Değildir. Aynı Zamanda Fiziksel ve Ruhsal sağlığımız için bir çok fayda barındıran mucizevi bir gıdadır. 

Nitelikli Kahvenin Faydaları Hakkında Kapsamlı Bilgi İçin →Tıklayınız←.

Nitelikli Kahve Demleme Yöntemleri

Nitelikli kahve demleme yöntemleri için en uygun tanım, Hario V60, Kalita, Chemex, Aeropress, Sifon, Clever Dripper gibi ekipman ve aksesuarlar kullanılarak yapılan kahve demleme yöntemleridir. Öğütücülü Filtre Kahve Makinesi bu ekipmanlar ile elde edilen kahveler kadar iyi kahveler elde edebilirsiniz.

Demleme yöntemleri ve uygulamalarıyla ilgili  sayfamızda sizlere yardımcı olacak ve demleme yöntemleri uygulamalarının aşamalarını görsel ve videolarla sizlere sunuyoruz. Web sayfamızın kendi tarzınıza en uygun yönteme karar verebilmeniz için size yardımcı olacağını düşünüyoruz.

Her şey den önce önemle belirtmek isteriz ki hangi demleme yöntemini kullanırsanız kullanın kahvelerinizi öğütülmeden çekirdek olarak almalısınız ve demleme yapmadan hemen önce demleme yönteminize uygun olarak öğütmelisiniz. Doğru öğütme nasıl yapılır? Bunun için kahvenin öğütülmesi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.