SİFON
İlk olarak 1830’lu yıllarda Berlin’de Loeff tarafından patentleştirilen bu aleti genelde son dönemlerde bütün üçüncü nesil kahve dükkanlarında görmek mümkündür. Üst kısmında tulip, lale bulunur. Orta kısımda porta filtre ve alt kısımda ise balon bulunmaktadır. En altta ise ısı kaynağı yer alır. Öte yandan 1830’larda patentleştirildiğini bilsek de asıl olarak öne çıkışı Fransa, Lyon’lu Marie Fanny Amelne Massot’lu bir Fransız kadın sayesinde olmuştur. Vakum Pot olarak da adlandırılmaktadır.
SİFON İLE DEMLEME REHBERİ
Sifon, filtre olarak bez filtre kullanmaktadır. Temizlenir ve tekrar kullanılmaya müsaittir.
300 ml suyu 92 °C sıcaklığa getiriniz. Eğer elinizin altında ısı ölçeriniz yoksa kaynattığınız suyu üstü açık olarak 45 saniye bekletmeniz yeterli olacaktır.
Filtreyi yıkayıp porta filtreyi sifonun tulip kısmına yerleştirip bağlantı noktasından tulibe sabitleyin. Filtrenizi karıştırıcı yardımıyla doğru bir şekilde ortalayın.
Sıcak suyu laleye boşaltın. Balonun üzerinde bulunan 2 bardak işaretine kadar koymanız yeterli olacaktır. Üstünü kapatmadan tulibi yerleştirin ve ısı kaynağınızı balonun altına yerleştirin.
Suyu kaynatın ve daha sonrasında tulibi balonun içine sabitleyin. Sıcağın etkisiyle hava suyu borunun içerisinde hareket ettirerek tulibe çıkmasını sağlayacaktır. Su tulibe çıktıktan sonra sıcaklığı 92 °C’ye ayarlayın.
Öğüttüğünüz 16 gr kahveyi tulibin içerisine koyun ve zaman ölçerinizi çalıştırın. 1 dakika demlendirin, bu arada karıştırıcınızla kahvenizi karıştırarak tamamen ıslandığına dikkat edin.
Isa kaynağını kapatın ve çekin. Yer çekimi gücü ile kahveniz boru aracılığıyla balonda birikecektir. Filtrenin öğütülmüş kahve ile ekstre kahveyi birbirinden ayırdığı bu süreç 30 saniye kadar sürer. Eğer süre artarsa bu kahvenizin çok ince öğütüldüğünü gösterir.