Nitelikli Kahvenin Faydaları
Nitelikli Kahve, Sadece Bir İçecek Değil Aynı Zamanda Sebze ve Meyvelerden Elde Edebileceğimiz Bir Çok Vitamin ve Minerali Bir Arada Barındıran Sağlıklı Bir Gıdadır. Nitelikli Kahvenin İnsan Hayatına Fiziksel ve Ruhsal Açıdan Bir Çok Faydası Vardır.
Nitelikli Kahvenin Faydalarını Ortaya Koyan Bir Çok Bilimsel Çalışma Bu Sayfada Derlenmiş ve Kaynak Olarak Linkleri Belirtilmiştir.
DAİMA TAZE
Air Rosting ile Aromaları Hissedilir, Lezzetli, Temiz ve Antioksidan Nitelikli Kahvenin Farkını Keşfedin!
Nitelikli Kahvenin Faydaları Nelerdir?
Yüksek besin değerlerine sahip, Antioksidanlarla Yüklü Bir Gıdadır
Bir fincan kahvede,
RDA’nın% 6’sı B5 Vitamini (Pantotenik Asit)
RDA’nın% 11’i B2 Vitamini (Riboflavin)
RDA’nın% 2’si Niasin (B3) ve Tiamin (B1) için
RDA’nın% 3’ü Potasyum ve Manganez
Ama hepsi bu kadar değil. Kahve ayrıca çok miktarda Antioksidan içerir.
(Kaynak 26) – (Kaynak 27) – (Kaynak 28)
Not. RDA; Tavsiye edilen günlük alınması gereken besin miktarı (Recommended daily allowance)
Kahve Yağ Yakmanıza Yardımcı Olur
Kafeinin merkezi sinir sistemi üzerindeki uyarıcı etkisi metabolizma hızlandırır ve yağ asitlerinin oksidasyonu yani yağ yakımını artırır.
(Kaynak 4) – (Kaynak 5) – (Kaynak 6)
Alzheimer Hastalığı Riskini Azaltabilir
Kahve sizi kısa vadede daha akıllı hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda uzun vadede beyninizi de koruyabilir. Beyinde meydana gelen nörodejeneratif bozuklukların sebep olduğu Alzheimer dünyadaki en yaygın bunaklık hastalığıdır. Prospektif çalışmalarda görülmektedir ki, kahve içenlerin Alzheimer olma riski % 60’a kadar daha düşüktür.
(Kaynak 14) – (Kaynak 15)
Parkinson Hastalığı Riskini Azaltabilir
Parkinson, beyindeki dopamin üreten nöronların ölümü ile oluşan ikinci en yaygın nörodejeneratif hastalıktır. Kahve, Parkinson riskini% 32-60 oranında düşürebilir.
(Kaynak 17) – (Kaynak 18) – (Kaynak 19) – (Kaynak 20)
Karaciğer Kanseri Riskini Azaltır
Kahve Sizi Daha Akıllı Yapar
Kahve sizi sadece uyanık tutmakla kalmaz, aynı zamanda sizi daha akıllı hale getirebilir. Kahvedeki kafein dünyada en çok tüketilen uyarıcı psikoaktif maddedir. Kafeinin beyindeki Adenosin adı verilen inhibitör nörotransmitterin etkilerini engellemektir. Bu sayede kafein beyindeki nöronal ateşlemeyi sağlar.
(Kaynak 1) – (Kaynak 2) – (Kaynak 3)
Deprosyon Riskini azaltır
Dopamin, seratonin ve norepinefrin gibi diğer nörotransmiterlerin salınımını arttırır. Birçok kontrollü çalışmada, kafeinin beyindeki etkileri incelenmiş ve kafeinin ruh halini, reaksiyon süresini, hafızayı, uyanıklığı ve genel bilişsel işlevi geliştirebildiği gözlemlenmiştir. Günlük 37,5 – 400 mg arası tüketim önerilmektedir.
(Kaynak 1) – (Kaynak 2) – (Kaynak 3)
Fiziksel Performansı Artırır
Yapılan kontrollü gözlemlerde kafeinin fiziksel performansı ortalama% 11-12 oranında artırdığı görülmektedir.
Kahve Tip II Diyabet Riskinizi Büyük Ölçüde Düşürebilir
Tip II diyabet, dünyada son yıllarda on kat artmış, 300 milyon insanın sorunu haline gelmiş yaşam zartı ile alakalı bir hastalıktır. Yapılan deneysel çalışmalarda, % 23’ten% 67’ye kadar ciddi oranlarda kahvenin diyabet riskini azalttığı gözlemlenmektedir.
(Kaynak 9) – (Kaynak 10) – (Kaynak 11) – (Kaynak 12) – (Kaynak 13)
Siroz Hastalığı Riskini Azaltır
Karaciğer, vücutta yüzlerce hayati işlevi yerine getiren çok önemli bir organdır. Aşırı alkol ve fruktoz (şeker) tüketimine karşı çok savunmasızdır. Siroz, karaciğer dokusunun büyük ölçüde skar dokusu ile değiştiği, alkolizm ve hepatit gibi hastalıkların neden olduğu karaciğer hasarının son aşamasıdır. Birden fazla çalışma, kahvenin siroz riskini% 80’e kadar azaltabildiğini göstermektedir.
(Kaynak 21) – (Kaynak 22) – (Kaynak 23)
Nitelikli Kahvenin Faydaları İçin Dikkat Edilmesi Gereken 4 Adım!
Öğütülmemiş Kahve Kullanmalıyız!
Nitelikli Kahveler, Kavrulduktan Sonra Öğütülmemiş Çekirdek Halinde 30-40 Süresince Niteliklerini Muhafaza Eder. Çekirdeğin Kendi Koruyucu Bir Zırh Gibidir. Nasıl Paketlenirse Paketlensin Çekirdekler Öğütüldükten 20 DK Sonra Niteliklerini Kaybetmeye Başlar. Kavrulma Tarihini Bildiğimiz Kahveyi Çekirdek Olarak Alıp, Demlemeden Hemen Önce Öğütmeliyiz.
Az Kavrulmuş Kahve Kullanmalıyız!
Kahve Kavurmak, Kahveyi Pişirmektir. Bir Çok Gıdada Olduğu Gibi Çok Pişmiş Hatta Azda Olsa Yanmış Kahve Sahip Olduğu Nitelikleri Kaybeder. Fazla Kavurma Oksitlenmeye de Neden Olabilir. Oksit Kanserojendir. Yanmamış Az Kavruluş Kahve Tüketmeliyiz.
DAİMA TAZE
Air Rosting ile Aromaları Hissedilir, Lezzetli, Temiz ve Antioksidan Nitelikli Kahvenin Farkını Keşfedin!
Demlemeye Dikkat!
Demlemede Kahvenin Yanmaması ve Niteliklerini Kaybetmemesi için 92-93 derece Su İle Demlemek Gerekmektedir. Hangi Demleme Metodunu Tercih Edersek Edelim Kaynar Su Kullanmamaya Dikkat Etmeliyiz.
Sade Kahvenin Keyfini Yaşayabilmeliyiz!
İyi Kavrulmuş ve İyi Korunmuş Bir Nitelikli Kahve Lezzetlidir, Sade Tüketilmesi Keyiftir. Sade İçilemeyecek Kadar Sert, Ekşi, Koyu Olan Mideyi Rahatsız Eden Kahvede Muhtemelen Sorun Vardır.
DAİMA TAZE
Air Rosting ile Aromaları Hissedilir, Lezzetli, Temiz ve Antioksidan Nitelikli Kahvenin Farkını Keşfedin!
Bir fincan kahve kaç kalori?
Kavrulmuş kahve çekirdeklerinin 20 gr’ında yaklaşık 60 kcal var. Bunun % 62’si karbonhidrat,% 31’i yağ ve % 7’si protein. Karbonhidratların neredeyse tamamı, kahve hazırlanırken suya dökülmeyen karamelize polisakkaritlerdir. Yani kaloriler kahvenin posasında kalıyor.
ABD Tarım Bakanlığı kaynaklarında, yaklaşık 230-240 ml bir fincan filtre kahvede sadece 2,37 kalori var. Bir fincan şekersiz Türk kahvesinde de 13 kalori var. Yani neredeyse kahvede kalori yok. Lütfen nitelikli kahvelerinize şeker gibi garip şeyler koymayın. (Kaynak)
Bir günde kaç fincan kahve içmeliyim?
Araştırmalar göstermektedir ki, nitelikli kahvenin faydaları için günlük tüketilmesi gereken ideal kahve miktar 37,5 mg – 400 mg’dir. Daha fazla içmek zararlı olabilir. Ayrıca bu çalışmanın dayanağı olan yukarıdaki gözlem ve deneylerin çoğu epidemiyolojik yapıdadır. Bu tür çalışmalar sadece alaka ve olasılık gösterebilir.
Nitelikli Kahve Nedir?
Nitelikli Kahve, yüksek rakımlı volkanik topraklı arazilerde, geleneksel tarım ve hasat yöntemleri ve izlenebilir kurutma (işleme) süreçleri tatbik edilerek elde edilen, arabica ailesine mensup varyetelerdeki nitelikli çekirdeklerin, nitelikli kahve kavurma yöntemlerine uygun olarak kavrulmasından sonra, tercih edilen demleme yöntemine uygun olarak demlemeden hemen önce doğru öğütülüp ve son olarak demleme yönteminin doğru uygulanması ile tohumdan fincana toplam altı aşamalı bir serüven ile elde edilen, lezzet ve aroma gibi potansiyellerin belirgin hissedildiği insan sağlığı için faydali bir çok vitamin ve minaraller barındıran müthiş bir içecektir.
Nitelikli Kahve Nasıl Öğütülür?
Kahve çekirdeklerinin demleme yapmadan hemen önce kullandığınız demleme yöntemine uygun olarak doğru öğütülmesi, fincanda iyi bir kahve alabilmek, kahvenin faydalarından maksimum yararlanabilmek için doğru nitelikli bir çekirdek bulmak kadar önemlidir.
Nitelikli Kahve Nasıl Demlenir?
Kahvenin faydaları için demleme yapmadan önce doğru öğütülmüş nitelikli kahvenizi V60, Chemex, Aeropress, Sifon, Clever Dripper gibi ekipman ve aksesuarlar kullanılarak en fazla 92-93 derece su kullanarak demlemenizi öneririz. Bu ekipman ve aksesuarlarla kahve demlemek sadece kahve içmek değildir. Aynı zamanda sizi iyi hissettirecek güzel bir hobidir.