Kahve

Antioksidan Kahve

Antioksidan kahvede nerden çıktı diye düşündünüz sanırım. Her gün tükettiğimiz, hayatımızda önemli yeri olan ve bir çok faydaları olan kahve için geçtiğimiz günlerde “ABD’nin Los Angeles kentinde bir mahkeme, kahve zinciri Starbucks ile üç şirketinin daha ürünlerine kanser uyarısı koyması gerektiği” yönünde bir karar alındığı haberi sosyal medyada paylaşıldı. Gerçekten kahvede kanser riski var mı? Kahvede kanser riski varsa kanser riski olmayan Antioksidan Kahve var mı? Bu sorunun cevabı için kahvenin fincan kadar olan yolculuğunu biraz anlamamız gerekir.

Kahve Kavurma

Hangi kahve kavurma yöntemi olursa olsun en basit anlatımla Kahve Kavurma, yeşil kahve çekirdeklerinin, kavurma makinelerinde yüksek ısıya tabi tutularak kavrulması ve kavrulma sürecinde En Doğru Noktaya geldiğinde kavurma işleminin sonlandırılıp çekirdeğin hızla soğutmasıdır. Çok pişmiş her gıdada olduğu gibi hatalı kavrulmuş, yanmış kahvede oksit olur ve oksit de kanserojendir.

Kahve Kavurmada En Doğru Nokta

Kahve kavurmada belli standartlar belirlemek oldukça zordur. Kavurma sürecinde çekirdeği okuyabilme, anlık zamanlama ile makineye müdahale edebilme ve karar verebilme uzmanlık ve deneyim gerektiren bir iştir. Uzman Kahve Kavurucularının işi kahve kavurma sürecinde çekirdeğe ve ihtiyaca göre doğru ısı ve zaman kombinasyonu kahveyi yakmadan, çiğ de bırakmadan En Doğru Noktayı bulmaktır. İyi bir gurme restoranındaki iyi bir ahçı gibi.

Air Roasting Kahve Kavurma

Air Roasting Kahve Kavurma, Aromaları Hissedilir Temiz Kahve Arayışı Olan Kahve Meraklılarının İlgisini Çeken, Cam Fanus Bir Hazne İçerisinde Alttan Üflenen Akışkan Sıcak Hava Yatağında Kavrulması Prensibine Dayanan Yeni Nesil Bir Kahve Kavurma Tekniğidir. Dünya’da kavrulan kahvelerin neredeyse %99’u geleneksel tamburlu kavurma makineleri ile yapılmaktadır.

Beanofme Air Roasting Kahve Kavurma

Yenilikçi Air Roasting ile Gelenksel Tamburlu Kavurma Arasındaki Fark nedir?

Kahve kirazı Kabuk, Etli Kısım, Parşömen Zarı, Gümüşi Zar ve Çekirdek olmak üzere beş katmandan oluşan kiraza benzeyen bir meyvedir. Vazgeçilmez lezzetimiz kahve de bu meyvenin çekirdeğidir.

Kahve Meyvesi

Çekirdek, meyveden kahve işleme Yöntemleri ile ayrılır ve kavurma öncesi yeşil çekirdek (Green Bean) formuna gelir. Ancak kahve çekirdeğini saran Gümüşi Zar katmanı ince zar gibi bir tabaka olarak çekirdeğin sarmaya devam eder. Yeşil çekirdek bildiğimiz kahveden oldukça farklıdır. Serttir ve çimen gibi kokusu vardır.

Yeşil çekirdeklerin kavrulması, çekirdeklerin cinslerine, hava sıcaklığına, nemlilik koşullarına göre 190-240 derece arasında gerçekleşen bir pişirme sürecidir. Yeşil çekirdeğini saran Gümüşi Zar kavurma işlemi başladıktan kısa bir süre sonra, ortam ısısı 70-90 dereceye geldiğinde kahve çekirdeğinden ayrılır. Ayrılan gümüşi zar samana benzer.

Air Roasting Kavurma Yönteminde kahve çekirdekleri, cam fanus bir hazne içerisinde alttan üflenen akışkan sıcak hava yatağında metal bir yüzeye temas etmeden; klasik tamburlu makine yönteminde ise dışardan verilen ısı ile ısıtılan metal bir tamburun içinde çamaşır makinesinde yıkanan giysilerin tambur ile temas ettiği gibi sürekli tamburun metal yüzeyine temas ederek kavrulur.

Tamburlu kavurmada çekirdekten ayrılmış olan samana benzeyen gümüşi zarın tamamı taburdan atılamaz, kahve çekirdeklerinin kavrulması için gereken yüksek ısılarda yanar. Tamburda dumana neden olur. Bu nedenle fincanda yanıklık hissi verir. Kahvede is tadı hissedilir. Ayrıca bu Gümüşi Zarlar yanınca TOKSİT içeren zararlı maddelere dönüşür.

Air Roasting Kavurma Yönteminde ise çekirdekten ayrılmış olan samana benzeyen Gümüşi Zarın tamamı, alttan üfleyen sıcak havanın gücü ile kavurma sürecinin henüz başlangıcında, yanmasına fırsat kalmadan kavurmanın yapıldığı ortamdan uçup gider.

Antioksidan Kahve

Air Roastin Kahvelerin Temiz Olmasının ve Lezzet Potansiyellerinin çok daha belirgin hissedilmesinin ve Antioksidan Kahve Olmalarının nedenleri, Gümüşi Zarın kavurulma sürecinde ortamdan uçup gitmesi sayesinde yanmaması böylece kahveye sinen isin olmaması toksit oluşmaması ve akışkan yatakta girdaplı sıcak hava içinde yüzen her bir çekirdeğin ısı ile olan düzenli teması sayesinde çok daha homojen kavrulmasıdır.

Demeleme Yöntemine Göre Kahve Kavurma

İster Yenilikçi Air Roasting Kavurma Yöntemi olsun, ister Klasik Tamburlu Kavurma Yöntemi olsun fark etmez Kahve Çekirdeğinin karakterindeki aromaları tadabilmek için çekirdeğin çok kavrulmaması gerekir. Kavurma sürecinde En Doğru Noktayı yakalamak, ısı, zaman, renk ve koku takibi ile yapılan bir işlemdir.

Kahvenizin Nasıl Kavrulması Gerektiği konusunda dikkat edilmesi gereken önemli bir konu da hangi demleme yöntemi ile kahvenizi demleyeceğinizdir.

Mesela, V60, Chemex, Filtre Kahve Makinesi gibi ekipmanlar ile yapılan filtre kahve demleme yöntemlerinde kahvenin aromaları çok daha iyi hissedilebilir. Bu demleme yöntemlerinde kahvenin kavurması çok önemlidir. Nitelikli Çekirdek ve İyi Kavrulma bu demleme yöntemlerde kendisini hemen belli eder.

Veya kaliteli Tadım Keyfi verecek bir sade Espresso için de Nitelikli Çekirdek çok önemlidir.  Espresso, demleme yönteminden kaynaklı yoğun kıvamlı kahvedir. Kahve / Su oranında kahve çok yoğundur bu nedenle Filtre Kahvede çok beğendiğiniz bir Nitelikli Çekirdek Espresso da ekşi kalabilir. Bu Nitelikli Çekirdeğin sade Espresso için biraz daha fazla kavrulması gerekir. Biraz daha fazla kavrulma sayesinde de ekşilik oluşturabilecek asidik aromalar baskılanır ama bitter, karamel, fındık gibi notlar hissedilir hale gelir.

Air Roasting Kahvenin Tüketilmesi ve Saklanması

Kahve kavrulduktan sonra stabil bir ortamda 4-5 gün bekletilmelidir. Kahve bekletmek için en kolay stabil ortam valfli kahve paketleridir. Valf kavrulmuş kahveden çıkan gazları paketten dışarı atılmasını sağlarken dışardan pakete hava ve nem girmesini engeller. Beanofme Air Roasting Kahve Paketleri üzerinde kavrulma tarihi yazar. En iyi için keyfi için bu tarihten itibaren 4-5 gün sonra kullanmaya başlamanızı ve 30 – 40 gün içinde de tüketimi sonlandırmanızı tavsiye ederiz.

Sert Kahve Nedir?

Sert kahve olarak bilinen kahve genelde çok kavrulmuş kahvedir. Çok kavrulmuş kahvenin kafein oranı fazla değildir.

Kahvenin alıştığımız tadı, Dünya’da en fazla kahve çekirdeğinde bulunan Klorejenik Asitden gelmektedir. Klorejenik Asidin diğer adı da Kafeik Asitdir. (Kahve Tadımı Nasıl Yapılır?)

Kahve çekirdeği kavruldukça yüksek ısı ile Kafeik Asit, kahveye çeşitli güzel aromalar kazandıran diğer asitlere oranla daha fazla tepki verir ve diğer asitleri baskılar. Kafeik Asiti baskın olan yani fazla kavrulmuş olan kahvenin daha sert ve sanki kafeininin daha fazla olduğu düşünülür. Oysaki durum böyle değildir. Bir çekirdek light roast itibari ile aynı miktarda kafeini sağlamaktadır. Yani fazla kafein alacağım diye çok kavrulmuş, maalesef toksit içeren kahve içmeyi tercih etmemeliyiz.

Kahve Kavurma Kategorleri

Farklı ülkelerde farklı kavurucular kahve kavrulmalarına farklı isimler verebilmektedir. Dünya’da kahve kavurma prensipleriyle ilgili standardizasyon pek yoktur. Bu durum kafalarda karışıklığa neden olur ancak genel olarak kahve kavurma beş kategoriye ayrılır.

Açık Kavurma / Light Roast (H3)

New England Roast

Açık Kavurma Kategorisinde, Kahve Çekirdekleri Açık Kahverengi olur ve Çekirdeklerin Yüzeyinde hiç yağlanma olmaz. Filtre kahve demleme yöntemlerinde nitelikli çekirdeğin karakterindeki aromaları Hafifi çimensi bir ton ile hissettirir. New England Roast olarak da bilinmektedir.

Açık-Orta Kavurma / Light-Medium Roast

Amerikan Roast

Açık-Orta Kavurma Kategorisinde de Kahve Çekirdekleri, Açık Kavurmaya göre bir ton daha koyu olmakla birlikte yine açık kahverengidir ve çekirdeklerin yüzeyinde hiç yağlanma olmaz. Filtre Kahve Demleme Yöntemlerinde Nitelikli Çekirdeklerin Karakterlerindeki Aromaları Belirgin Hissettirir. Filtre Kahve Tüketiminin çok olduğu Amerika’da tercih edilen bir kavurma kategorisi olduğu için American Roast olarak da bilinir.

Orta Kavurma / Medium Roast (H3)

City Roast

Orta Kavurma Kategorisinde de Kahve Çekirdekleri, Açık-Orta Kavurmaya göre bir ton daha koyudur. Kestane gibi bir kahverengidir ve çekirdeklerin yüzeyinde hiç yağlanma olmaz. Filtre Kahve Demleme Yöntemlerinde Nitelikli Çekirdeklerin Karakterlerindeki Aromaları Hissettirir. Nitelikli kahve demleme yöntemleri olan Aeropress ve Sifon gibi ekipmanlarda iyi sonuç verir. French Pres demleme yöntemi için de uygundur. Avrupa’da City Roast olarak da adlandırılır.

Orta-Koyu Kavurma / Medium-Dark Roast (H3)

Full Ctiy Roast

Orta – Koyu Kavurma Kategorisinde kavrulmuş kahve çekirdekleri koyu kahverengidir ve çekirdeklerin yüzeyinde kısmi yağlanmalar olur. Nitelikli Çekirdeğin barındırdığı aromalar baskılanmıştır. Ama yine de hafif de olsa hissedilir. Bu nedenle Espresso, Moka Pot gibi yoğun içim keyfi olan kahve demleme yöntemlerinde tercih edilir. Full City olarak da adlandırılır.

Dark Roast / Koyu Kavurma (H3)

Vienna Roast

Koyu Kavurma Kategorisinde kavrulmuş kahve çekirdekleri siyaha yakın koyu kahverengi olur ve çekirdeğin yüzeyi belirgin şekilde yağlı olur. Nitelikli Bir Çekirdeğin barındırdığı aromalar bu kavurma yönteminde tamamen baskılanır. Çekirdekteki kafeik asit tam baskın hale geldiği için sadece koyu – sert bir kahve tadı oluşur. Espresso demleme yönteminde tercih edilir. Sade içimi genellikle tercih edilmez. Süt bazlı kahvelere kahve aroması oluşturmak için kullanılır. Vienna Roast, İtalian Roast olarak da bilinir.

Nitelikli Kahve, Sadece Bir İçecek Değil Aynı Zamanda Sebze ve Meyvelerden Elde Edebileceğimiz Bir Çok Vitamin ve Minerali Bir Arada Barındıran Sağlıklı Bir Gıdadır. Nitelikli Kahvenin İnsan Hayatına Fiziksel ve Ruhsal Açıdan Bir Çok Faydası Vardır.

Air Roasting de olsa, Orta Kavrulmadan sonraki aşamalarda kahvede yanma başlar. Antioksidan kahve için, Kahvenin müthiş faydaları için Açık-Orta Kavrulmuş kahve tercih etmenizi tavsiye ederiz. (Nitelikli Kahvenin Faydaları)

Kahveniz Bol Olsun

Bir yanıt yazın