Kavrulmamış Kakao Çekirdeği
Kavrulmamış Kakao Çekirdeği, Mutluluğun Ham Maddesi Size İyi Gelecek!
Kakao’nun Orta Amerika’da Maya uygarlığında tüketilen bir gıda olduğu, 16. Yüzyılda İspanyollar tarafınca Avrupa’ya getirildiği düşünülmektedir. Kakao Avrupa’da ilk başlarda ilaç olarak kullanılmış.
Kakao çekirdekleri, aslında günümüzde çeşitli ürünlere kattığımız kakao tozlarından ve çikolata üretiminde kullanılan kakao liköründen farklılar. Kakao çekirdeği çeşitli tanklarda, yüksek sıcaklık, basınç ve vakum altında dasterilizasyon işlemine tabi tutulur bu şekilde alkalizasyon işlemi gerçekleştirilerek kakao likörü ve kakao tozu haline getirilir.
Uygulanan bu endüstriyel işlemler kakaonun niteliğinde barındırdığı pek çok faydalı besinlerin kaybolmasına neden olur. Dolayısıyla kakaonun tüm faydalarını değerlendirebilmek için onu çekirdek formunda tüketmenizi tavsiye ediyoruz.
Kavrulmamış Kakao Çekirdeği
Tropikal iklimlerde yetişen ve Latince “Tanrıların Yiyeceği” anlamına gelen Theobroma olarak anılan kakao, doğru kavrulmuş çekirdek formu olarak kullanıldığında insan sağlığına bir çok fayda barındıran mucizevi bir gıdadır.
Kakao çekirdeği; Ruh haline iyi gelir
7’den 70’e herkes sevdiği ve mutluluk hormonumuzu (Serotonin) harekete geçiren çikolatanın ham maddesidir.
Sıfır kolesterol içerir. Potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum gibi mineraller bakımından zengindir. Aynı zamanda tiamin, riboflavin, niyasin ve B6, E ve K vitamini gibi vitaminler içerir. Vücuda enerji, karbonhidrat, protein sağlarken iyi bir çinko, demir ve sodyum kaynağıdır. Ayrıca bakır eksikliğinin, hızlı yara iyileşmesinin ve cilt bakımının tedavisinde yardımcı olur.
Kakao Çekirdeği; Koroner Hastalıklar ve İnme Riskini Düşürür
Kakao Çekirdeği, Polifenol(ler) ve Flavanoid bakımında en zengin gıdadır.
Yüksek tansiyon, Kolestrol, Obezite, Kabızlık, Diyabet, Bronşiyal Astım gibi kronik sağlık sorunlarına karşı mücadelenizde size yardımcı olur ve nörotoksisiteye karşı koruyucu etkiler uygular.
Yüksek Antioksidan içerir Kanser riskini azaltır. Kardiyovasküler hastalıkların tedavisini geliştirmeye yardımcı olur.
Alzheimer, Parkinson gibi çeşitli Nörodejenaritif Hastalıklara karşı faydaları bulunmaktadır.
Kakao Bileşenleri
10 gr Kakaoda
- Potasyum 530mg
- Magnezyum 300mg
- Fosfor 280mg
- Kalsiyum 100mg
- Sodyum 12mg
- Demir 3mg
Flavanoid Nedir?
Damarları rahatlatıp, genişleterek kan akışını geliştiren ve kan basıncı düzeyini azaltabilen kanda bulunan nitrik oksit düzeyini arttırdığı bu sayede tansiyonu düşürdüğü bilinen bir maddedir.
Polifenol Nedir?
Polifenol, Vücutta oluşan iltihaplanmanın azalması, daha iyi kan akışı ve tansiyonun, yüksek kolestrol ve kan şekeri değerlerinin dengelenmesi başta olmak üzere birçok faydası olan bir antioksidandır. Polifenol, meyvelerde, sebzelerde, şarapta olmakla birlikte, Kakao en zengin polifenol kaynağıdır.
Nitelikli kahvenin faydalarında olduğu gibi Kronik Yorgunluk Sendromundan kurtulmanıza yardımcı olur. İçerdiği Seratonin sayesinde ruh halini iyileştirici özelliklere sahaptir.
Kakao Çekirdeği Nasıl tüketilir?
Kakao çekirdeklerinin çikolatamsı bir aroması mevcuttur ancak çikolata gibi şeker eklenmediği için pek de tatlı değildir. Bu nedenle başlarda tükettiğinizde garip bir tadı varmış gibi hissedeceksiniz ancak alıştığınız zaman kakao çekirdeği kesinlikle vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet haline gelecek.
- Çerez – Atıştırmalık gibi tüketebilirsiniz. Özellikle kahvelerinizle.
- Havanda kırık parçalar halinde getirip salatalara ve meyvelere serpebilirsiniz
- Kahvaltılıklara, kreplere, keklere ekleyebilirsiniz,
- Milshake, smoothielede kullanabilirsiniz.
- Kendinize özel ve/veya farklı aromalı soslar yapabilirsiniz.