AEROPRESS
Aeropress ile kahve demleme metodu zamanı az olan Espresso’ya yakın gövdeli kahve tercih edenler için idealdir.
Aeropress, piston, tüp, vantuz ve kağıt filtre konulan porta filtreden oluşan plastik bir kahve demleme ekipmanıdır. Nitelikli kahve demleme metotları içerisinde en ilgi çekici olan aparatlardan biridir. Kahvenizi yüksek basınç ile pratik demlemenizi sağlar.
2005 yılında Aerobie firmasının da kurucusu Alan Adler tarafından geliştirilmiştir. French Press gibi pistonla çalışan Aeropress, Frenc Press’e göre daha hızlı demleme sunar ve kullandığı kağıt filtre sayesinde de kahvede az tortu bırakır.
AEROPRESS İLE KAHVE DEMLEME REHBERİ
Aeropress, ekipmana özel olarak üretilen yuvarlak ve küçük boyutlarda bir kağıt filtre kullanmaktadır.
250 ml suyu 92-94 °C sıcaklığa getiriniz. Eğer elinizin altında ısı ölçeriniz yoksa kaynattığınız suyu üstü açık olarak 45 saniye bekletmeniz yeterli olacaktır.
Aeropress kağıt filtresini porta filtrenin üzerine yerleştirin ve bir miktar su ile yıkayınız. Bu işlem filtredeki kahvemize geçmesini istemediğimiz tad ve doku kalıntılarını engellemek içindir.
Porta filtreyi tüpe sabitleyin ve tüpü kullanacağınız bardak/kupanın üstüne yerleştirin. Öğüttüğünüz 14gr kahveyi yerleştirin. Tartı üzerine koyarak kahvenin darasını alın.
Zaman ölçerinizi çalıştırarak 200gr sıcak suyu tüpün üzerindeki 3 numaralı alana kadar doldurun. Kahvenizin tamamının ıslanmasına dikkat etmelisiniz.
Aeropress’in piston kısmını tüpe sabitleyin ve kahvenizi 1 dakika demlendirin.
Pistonu alıp, dairesel hareketlerle kahvenizi 2-3 defa karıştırın.
Pistonu tekrar yerleştirin ve tüpün içerisinde sıvı kalmayana kadar bastırınız. Bu işlem yaklaşık 30 saniye sürecektir.