Anaerobik Kahve, Paslanmaz Çelikten İmal Edilmiş Hava Almayacak Şekilde Tasarlanmış Tanklarda Fermantasyonu Yapılan Kahvedir.
Her gün severek tükettiğimiz kahve kiraza benzeyen bir meyvenin çekirdeğidir. Çekirdeğin meyveden ayrıştırılma işlemine kahve kurutma işlemi denmektedir. Kahve kurutma işleminde kahve fermente olur, kahvenin tadı fermantasyonla oluşur. Fermente işlemi en temel olarak Doğal ve Yıkanmış Olmak üzere iki yöntemle yapılmaktadır.
Doğal Yöntem
Doğal yöntemde toplanan nitelikli kahve meyveleri bütün olarak yükseltilmiş yataklarda güneşte kurutulur ve çekirdekler meyvesiyle birlikte fermente olur. Genelde Etiyopya, Kenya gibi daha kuru iklime sahip kahve üretim bölgelerinde kullanılır. Doğal Yöntemle kahve fermantasyon işlemi uygulanmış ilk yöntemdir.
Yıkanmış Yöntem
Yıkanmış yöntemde toplanan meyveler önce değirmenlerde kabuğundan ayrıştırılır ve çekirdekler suda fermente edilir. Endonezya, Hindistan gibi daha yağışlı iklime sahip üretim bölgelerinde kullanılır. Yıkanmış Yöntem ile kahve fermantasyon işlemi sömürgeleşme sonrası uygulanmaya başlanmıştır.
Doğal Yöntem ve Yıkanmış Yöntemle Fermente Olan Kahvenin Tat Farkı Nedir?
Doğal Yöntemle fermente olmuş kahvelerde kahve meyvesinin etli kısımdaki ve kabuğundaki aromalar ile çekirdeğin özündeki aromalar karmaşık hissedilir. Yıkanmış yöntemle elde edilmiş kahvelerde ise kahve çekirdeğinin özündeki aromalar daha temiz hissedilir.
Buraya kadar kahve fermantasyonunu ve yüzyıllardır uygulanan yöntemlerini özetlemeye çalıştık. Artık Anaerobik kahve fermantasyon yöntemine gelebiliriz.
Anaerobik Kahve Fermantasyon Yöntemi Nedir?
Son yıllarda kahve üretiminde ön plana çıkan ve daha iyi ve farklı kahve için deneysel çalışmalar yapan Kosta Rica’da geliştirilmiş bir kahve fermente yöntemidir.
Anaerobik Yöntemin, Doğal ve Yıkanmış yöntemlerden birinci en temel farkı fermantasyon açık havada değil büyük paslanmaz çelik kazanlarda oksijensiz ortamda yapılmasıdır. Bu tank dışardan hava almayacak şekilde tasarlanmıştır. İkinci önemli farkı da üreticinin tanka bazı ekstra aromalar ekleyebilmesidir. Yani kahvenin kendi öz lezzet profillerine ilave lezzetler eklenebilmektedir. Oksijensiz ortamda çekirdekler, meyvenin etli kısmı, kabuk ve ilave aromalar mayalanır bu mayalanma kahvede alışılmışlardan farklı tatlar meydana getirir.
Anaerobik Kahvenin Tadı Nasıl?
Hiçbir ilave aroma olmaksızın Anaerobik yöntemle fermente edilmiş ve geleneksel yöntemlerle fermente edilmiş ayı kahve meyvesinin tadını kıyaslarsanız Anaerobik yöntemle fermente edilmiş kahvede aromaları daha baskın hissedersiniz. Aromalar daha meyveli olur. Standarda göre daha farklı profil oluşmaktadır.
Eğer fermente kazanına kahve meyvesine ilave katkı maddeleri eklenmişse daha da farklı tatlara ortaya çıkabilir.
Sonuç olarak Anaerobik fermantasyon yöntemi ile çok daha meyveli ve aromaları baskın hissedilen kahveler meydana gelmektedir.
Anaerobik Kahvenin Farkı Nedir?
Nitelikli Kahve sadece bir içecek değildir. Ruhsal ve Fiziksel sağlığımız için bir çok faydalı mineral ve vitaminleri bünyesinde barındıran muhteşem bir gıdadır. (Kahvenin Faydaları Hakkında Detaylı Bilgi İçin lütfen Tıklayınız!)
Anaerobik kahvenin geleneksel yöntemlerle fermente edilmiş nitelikli veya Organik Kahvelere göre sağlık açısından daha fazla faydalı veya zararlı yanları olduğu söylenemez. Anaerobik kahvenin farkı tadıdır.
Nitelikli Kahve sevdalılarının, standart kahvelerden sıkılanların, farklı lezzetleri keşfetmek isteyenlerin en azından bir kere Anaerobik Kahveyi denemesini tavsiye ederiz. Ancak peşinen belirtelim ilk başlarda pek hoşlanmaya bilirsiniz.
Yazımızın sonuna gelirken şunun önemle altını çizmek isteriz.
Aromaları hissedilir iyi bir fincan nitelikli kahve için, öncelikle Nitelikli Çekirdeklerin Nitelikli Kavurma Prensiplerine uygun kavrulması (Detay Bilgi İçin Tıklayınız!) sonrasında demleme yöntemine uygun olarak demleme yapmandan hemen önce doğru öğütülmesi ve son olarak da demleme yönteminin doğru tatbik edilmesi iyi nitelikli çekirdek kadar önemlidir.
Bin bir emekle geleneksel tarım ve hasat yöntemleri ile üretilmiş, doğal veya yıkanmış veya anaerobik yöntem ile fermente edilmiş iyi bir nitelikli kahvenin son durağı olan fincana girmeden önceki kavurma, öğütme ve demleme işlemleri kahveyi vezir de edebilir rezil de!