BLUE MOUNTAIN - Jamaica
BLUE MOUNTAIN – Jamaica, Küba’nın güneyinde, Büyük Antiller’de bir ada ülkesi olan Jamaika’dan gelmektedir. Jamaika Orta Amerika ve Karayiplerde bulunur. Yüzölçümü, 10.990 km²’dir. Sahil şeridi, 1.022 km dir. İkliminde; tropikal, sıcak, nemli hava etkindir; iç kısımlarda ise ılıman iklim görülür. Arazisi çoğunlukla dağlıktır, kıyıda dar ovalar vardır. En alçak noktası, Karayip Denizi (0 m), en yüksek noktası, Mavidağ’dır(2236m) ve BLUE MOUNTAIN – Jamaica kahvemizin çekirdekleri de buradan gelmektedir.
Ünlü kaşif Kristof Kolomb 1494 yılında adaya ayak bastığında, gördüğüm en mükemmel ada diye ifade etmiştir. O dönemde tek bir şef altında yönetilen 200 ayrı yerleşim bulunmaktaydı. Kolomb ile birlikte ada bir İspanyol kolonisine dönüşmüştür. İspanyolların adanın yerli halkı üzerinde soykırıma yakın uygulamalar yaptıkları bilinmektedir. 1655 yılında İngilizler tarafından işgale uğrar ve İspanyollar adadan uzaklaştırılır. Adada kalan az sayıda yerli halk ise İngilizler tarafından köle olarak kullanılmaya başlanır. Fakat yerli halk iş gücü olarak yetmediğinden zamanla Batı Afrika Ülkesi olan Gana’dan adaya köleler getirilmeye başlanır. Jamaika 1962 yılında İngiliz Milletler Cemiyeti üyesi olarak bağımsızlığını ilan eder.
JAMAİKA’DA KAHVE
Jamaika’da kahve ilk olarak 1728 yılında dönemin valisi Sir Nicholas Lewis tarafınca ülkeye getirilmiş ve ekimini gerçekleşmiştir. Mavi Dağ eteklerinde yapılan bu ekimin hasatı İngilizler tarafından beğeniyle karşılanır. Adadan yayılan kahve aroması ve rahat içimiyle en yüksek kalitede kahve olarak nitelendirilmeye başlar. 1800’lü yıllarda Jamaika’da 686 adet çiftlik kahve üretimi yapar hale gelmiştir. 1900’lü yıllardan sonra kahve ticaretinin büyük bir bölümü ABD ve Kanada’yla yapılmaktaydı. Dünya savaşlarını izleyen dönemde Avrupa’ya ihracat zorlaşınca Jamaika’nın bütün ticaret bu iki ülke haline gelmiştir. Fakat 1942 yılında ABD’nin kahve kalitesindeki bozulma sebebiyle talebini çok azaltması ülkedeki en önemli ihracat kalemlerinden biri olan kahve üretimi üzerinde reform gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. 1944 yılında Kahve Temizleme Evi kurulur. Burada Mavi Dağ’dan gelen kahve kirazlarının sınıflandırılması sağlanır, standartize edilen kaliteli ürün ihraç edilir. 1950 yılında Kahve Endüstri Kurumu kurularak ihraç edilen kahvenin kalitesine göre lisans alması yasal hale getirilir. 1960’lı yıllarda Japonya pazarının da aktifleşmesiyle Jamaica Blue Mountain kahveler dünyanın en pahalı ve tercih edilen kahveleri içine girer.
BLUE MOUNTAIN KAHVE
Jamaica Blue Mountain kahvenin kalite belirgeci üretim yapılan rakımdır. Gerçek ve yüksek kaliteli kahve Mavi Dağın 910 ile 1700 metre rakımları arasında üretilen nitelikli kahvedir. Bu rakım içerisinde üretilen seçme kahveler Jamaica Blue Mountain kahve lisansını alabilir. 460 ile 910 metrede yetişenler Jamaica Yüksek Dağ (Jamaica High Mountain), 460 metrenin altındakiler ise Jamaica Alçak Dağ (Jamaica Supreme) adlarını alırlar.
Jamaika’da kahve üretimi diğer kahve üretici ülkelere göre çok daha azdır. Sınıflandırmayla ortaya çıkan Jamaica Blue Mountain ise bu üretim kısmında küçük bir yer tutar. Mavi Dağ’ın yüksek kısımları sadece 2 aylık bir hasat dönemi vermektedir. TOPLANAN KAHVE KİRAZLARI ÇEKİRDEKLERİNE AYRILDIKTAN SONRA BÜTÜN KAHVE ÇEKİRDEKLERİ EL İLE TEKER TEKER KONTROL EDİLİR. Bu uygulama kalitenin sürekliliğini sağlamayı amaçlayan bir yasa maddesidir. Bu noktada sorunlu görülen, yeterli büyüklükte olmayan veya çok büyük olan kahve çekirdekleri ayrılır ve iç tüketimde kullanılır. Sadece kalite stadartlarını geçebilen çekirdekler ihracata yönlendirilir. Bu da Jamaica Blue Mountain kahvenin kalite sürdürülebilirliğini ve dünya üzerindeki en değerli kahvelerden biri olmasını sağlar.