TÜRK KAHVESİ NEDİR?
- Türk Kahvesi bir kahve çeşidi değildir. Türk kahvesi, 1500’lü yıllarda Türkler tarafınca keşfedilmiş bir kahve demleme yöntemidir. 1500’lü yıllarda Türkler, Arap yarım adası, Habeş Diyarında meyvesi ile beraber kaynatılıp tüketilen (günümüzde tüketilen CASCARA çayı) kahveyi taş değirmende ve dibek taşında pudra veya un kıvamına gelecek şekilde öğütüp süt, bitki çayları gibi sıcak içeceklerini yaptıkları cezvede demleyerek kahveye farklı bir lezzet katmıştır. Bu kahve demleme yöntemini de Türk kahvesi denilmiştir. Türk kahve demleme yönteminde kahvelerin niteliklerini kaybetmemesi için dikkat edilmesi gereken en önemli husus kaynamadan hemen önce pişirmenin sonlandırılmasıdır.
NİTELİKLİ KAHVE NEDİR?
- Geleneksel tarım ve hasat yöntemleri ile elde edilmiş nitelikli kahveye uygun kalitedeki Arabica çekirdeklerin, nitelikli kahve kavurma yöntemlerine uygun olarak kavrulmasından sonra, tercih edilen demleme yöntemine uygun olarak doğru öğütülmesi ve demleme yönteminin doğru uygulanması ile elde edilen ve insan hayatına fiziksel ve ruhsal açıdan birçok faydası olan müthiş bir içecektir. Nitelikli kahvelerde lezzetler, aromalar, temiz, sert ve saf olma gibi nitelikler belirgin olarak hissedilebilir. Nitelik Kahve, bir üründen ziyade, şarap gibi geleneksel bir içecek olarak kabul edilmeyi hak eder. Bünyesinde şaraptan çok daha fazla çeşni bulundurur.
NİTELİKLİ KAHVE DEMLEME YÖNTEMLERİ NELERDİR?
- Kahve 1500’lü yıllardan sonra dünyanın bir çok ülkesinde farklı demleme yöntemleri ile tüketilmeye başlandı. Günümüzde bir çok kişinin vazgeçilmezi olan kahve için Nitelikli kahve demleme yöntemleri geliştirilmiştir. Nitelikli kahve demleme yöntemleri için en uygun tanım, nitelikli kahve çekirdekleriyle Hario V60, Kalita, Chemex, Aeropress, Sifon, Clever Dripper, Filtre Kahve Makineleri, gibi ekipman ve aksesuarlar kullanılarak yapılan kahve demleme yöntemleridir.
NİTELİKLİ KAHVENİN FAYDLARI NELERDİR?
- Yüksel besin değerlerine sahiptir; Nitelikli Kahve çekirdeği sebze ve meyvelerden elde edebileceğimiz bir çok vitamin ve minerali bir arada barındıran yüksek besin değerlerine sahip antioksidan bir gıdadır. Bir fincan kahvede, RDA’nın% 6’sı B5 Vitamini (Pantotenik Asit) RDA’nın% 11’i B2 Vitamini (Riboflavin) RDA’nın% 2’si Niasin (B3) ve Tiamin (B1) için RDA’nın% 3’ü Potasyum ve Manganez bulunur.
- Kahve Sizi Daha Akıllı Yapar; Kahve sizi sadece uyanık tutmakla kalmaz, içerdiği kafein sayesinde aynı zamanda sizi daha akıllı hale getirebilir.
- Kahve Yağ Yakmanıza Yardımcı Olur; Kafeinin merkezi sinir sistemi üzerindeki uyarıcı etkisi metabolizma hızlandırır ve yağ asitlerinin oksidasyonu yani yağ yakımını artırır.
- Alzheimer Hastalığı Riskini Azaltabilir; Beyinde meydana gelen nörodejeneratif bozuklukların sebep olduğu Alzheimer dünyadaki en yaygın bunaklık hastalığıdır. Prospektif çalışmalarda görülmektedir ki, kahve içenlerin Alzheimer olma riski % 60’a kadar daha düşüktür.
- Parkinson Hastalığı Riskini Azaltabilir; Parkinson, beyindeki dopamin üreten nöronların ölümü ile oluşan ikinci en yaygın nörodejeneratif hastalıktır. Kahve, Parkinson riskini% 32-60 oranında düşürebilir.
- Kahve Tip II Diyabet Riskinizi Büyük Ölçüde Düşürebilir; Tip II diyabet, dünyada son yıllarda on kat artmış, 300 milyon insanın sorunu haline gelmiş yaşam zartı ile alakalı bir hastalıktır. Yapılan deneysel çalışmalarda, % 23’ten% 67’ye kadar ciddi oranlarda kahvenin diyabet riskini azalttığı gözlemlenmektedir.
- Siroz Hastalığı Riskini Azaltır; Karaciğer, vücutta yüzlerce hayati işlevi yerine getiren çok önemli bir organdır. Aşırı alkol ve fruktoz (şeker) tüketimine karşı çok savunmasızdır. Siroz, karaciğer dokusunun büyük ölçüde skar dokusu ile değiştiği, alkolizm ve hepatit gibi hastalıkların neden olduğu karaciğer hasarının son aşamasıdır. Birden fazla çalışma, kahvenin siroz riskini% 80’e kadar azaltabildiğini göstermektedir.
- Karaciğer Kanseri Riskini Azaltır; Kahve ayrıca karaciğer kanseri riskini yaklaşık% 40 azaltabilir.
- Fiziksel Performansı Artırır; Yapılan kontrollü gözlemlerde kafeinin fiziksel performansı ortalama% 11-12 oranında artırdığı görülmektedir.
- Deprosyon Riskini azaltır; Dopamin, seratonin ve norepinefrin gibi diğer nörotransmiterlerin salınımını arttırır. Birçok kontrollü çalışmada, kafeinin beyindeki etkileri incelenmiş ve kafeinin ruh halini, reaksiyon süresini, hafızayı, uyanıklığı ve genel bilişsel işlevi geliştirebildiği gözlemlenmiştir. Günlük 37,5 – 400 mg arası tüketim önerilmektedir.
Nitelikli kahve aramak, bu ekipman ve aksesuarlarla kahve demlemek sadece kahve içmek değildir. Aynı zamanda sizi iyi hissettirecek güzel bir hobidir.