NİTELİKLİ KAHVE NEDİR?
- Geleneksel tarım ve hasat yöntemleri ile elde edilmiş nitelikli kahveye uygun kalitedeki Arabica çekirdeklerin, nitelikli kahve kavurma yöntemlerine uygun olarak kavrulmasından sonra, tercih edilen demleme yöntemine uygun olarak doğru öğütülmesi ve demleme yönteminin doğru uygulanması ile elde edilen ve insan hayatına fiziksel ve ruhsal açıdan birçok faydası olan müthiş bir içecektir. Nitelikli kahvelerde lezzetler, aromalar, temiz, sert ve saf olma gibi nitelikler belirgin olarak hissedilebilir. Nitelik Kahve, bir üründen ziyade, şarap gibi geleneksel bir içecek olarak kabul edilmeyi hak eder. Bünyesinde şaraptan çok daha fazla çeşni bulundurur.
NİTELİKLİ KAHVE DEMLEME YÖNTEMLERİ NELERDİR?
- Yüksel besin değerlerine sahiptir; Nitelikli Kahve çekirdeği sebze ve meyvelerden elde edebileceğimiz bir çok vitamin ve minerali bir arada barındıran yüksek besin değerlerine sahip antioksidan bir gıdadır. Bir fincan kahvede, RDA’nın% 6’sı B5 Vitamini (Pantotenik Asit) RDA’nın% 11’i B2 Vitamini (Riboflavin) RDA’nın% 2’si Niasin (B3) ve Tiamin (B1) için RDA’nın% 3’ü Potasyum ve Manganez bulunur.
- Kahve Sizi Daha Akıllı Yapar; Kahve sizi sadece uyanık tutmakla kalmaz, içerdiği kafein sayesinde aynı zamanda sizi daha akıllı hale getirebilir.
- Kahve Yağ Yakmanıza Yardımcı Olur; Kafeinin merkezi sinir sistemi üzerindeki uyarıcı etkisi metabolizma hızlandırır ve yağ asitlerinin oksidasyonu yani yağ yakımını artırır.
- Alzheimer Hastalığı Riskini Azaltabilir; Beyinde meydana gelen nörodejeneratif bozuklukların sebep olduğu Alzheimer dünyadaki en yaygın bunaklık hastalığıdır. Prospektif çalışmalarda görülmektedir ki, kahve içenlerin Alzheimer olma riski % 60’a kadar daha düşüktür.
- Parkinson Hastalığı Riskini Azaltabilir; Parkinson, beyindeki dopamin üreten nöronların ölümü ile oluşan ikinci en yaygın nörodejeneratif hastalıktır. Kahve, Parkinson riskini% 32-60 oranında düşürebilir.
- Kahve Tip II Diyabet Riskinizi Büyük Ölçüde Düşürebilir; Tip II diyabet, dünyada son yıllarda on kat artmış, 300 milyon insanın sorunu haline gelmiş yaşam zartı ile alakalı bir hastalıktır. Yapılan deneysel çalışmalarda, % 23’ten% 67’ye kadar ciddi oranlarda kahvenin diyabet riskini azalttığı gözlemlenmektedir.
- Siroz Hastalığı Riskini Azaltır; Karaciğer, vücutta yüzlerce hayati işlevi yerine getiren çok önemli bir organdır. Aşırı alkol ve fruktoz (şeker) tüketimine karşı çok savunmasızdır. Siroz, karaciğer dokusunun büyük ölçüde skar dokusu ile değiştiği, alkolizm ve hepatit gibi hastalıkların neden olduğu karaciğer hasarının son aşamasıdır. Birden fazla çalışma, kahvenin siroz riskini% 80’e kadar azaltabildiğini göstermektedir.
- Karaciğer Kanseri Riskini Azaltır; Kahve ayrıca karaciğer kanseri riskini yaklaşık% 40 azaltabilir.
- Fiziksel Performansı Artırır; Yapılan kontrollü gözlemlerde kafeinin fiziksel performansı ortalama% 11-12 oranında artırdığı görülmektedir.
- Deprosyon Riskini azaltır; Dopamin, seratonin ve norepinefrin gibi diğer nörotransmiterlerin salınımını arttırır. Birçok kontrollü çalışmada, kafeinin beyindeki etkileri incelenmiş ve kafeinin ruh halini, reaksiyon süresini, hafızayı, uyanıklığı ve genel bilişsel işlevi geliştirebildiği gözlemlenmiştir. Günlük 37,5 – 400 mg arası tüketim önerilmektedir.
Nitelikli kahve aramak, bu ekipman ve aksesuarlarla kahve demlemek sadece kahve içmek değildir. Aynı zamanda sizi iyi hissettirecek güzel bir hobidir.