KOPI LUWAK - Indonesia
Dünyanın En Çok Merak Edilen Kahvesi! KOPI LUWAK – Indonesia
Kopi kahve, Luwak ise bu kahveyi işleyen kedigil familyasından Palmiye Misk Kedisinin yerel dildeki adıdır. Endonezya’da Sumatra Adası ile çevresindeki birkaç ada da yaşamaktadırlar.
Misk kedisinin yemek menüsünde kahve meyvesi de vardır. Kedi, üstün koku alma duyusu sayesinde kahve ağaçlarının yüksek dallarında bulunan en lezzetli ve tam olgunlaşmış olan kahve meyvelerini seçerler. Kahve Meyleri Kiraz benzer bir meyvedir, içtiğimiz kahvede bu meyvenin çekirdeğidir. Çekirdekler kahve işleme ve kurutma yöntemleri ile yıkama istasyonlarında Kahve Meyvesinden ayrılır ve fermente edilir. KOPI LUWAK – Indonesia kahvelerin de ise bu fermantasyon işlemi Mink Kedisinin midesindeki enzimlerle gerçekleşir, çekirdek meyveden ayrışır. Minsk Kedisi çekirdeği dışkılama yoluyla dışarı atar. Doğal ortamlardan toplanan ve temizlenen bu kahve çekirdekleri Dünyanın En Ünlü ve En Değerli kahvelerinden biri olan Kopi Luwak kimliğine sahip olur. Kopi Luwak Kahvesi Aynı zamanda da Organik Kahvedir.
Kopi Luwak Doğal Mı?
Son yıllarda oldukça popüler olan bu değerli kahve çekirdekleri için özellikle kurulan Misk çiftlikleri tartışma konusu olmuştur. Dünyadan gelen talebi karşılayabilmek için oluşturulan bu çiftliklerde Misk kedileri doğal hayatlarından çıkarılmakta, kafeslerde tutulmakta ve sadece kahve ile beslenmekteler. Haliyle bu durum bir çok hayvan severi ve hayvan hakları gruplarını konuyu tartışmaya itmiştir. Beanofme olarak sizlere sunduğumuz Luwak Sipirok kahve çekirdeklerinin önemli bir özelliği bir çiftlikten değil vahşi Misk kedilerinden elde edilmesidir.
Kopi Luwak Tadı Nasıl?
Luwaklar kahve ağaçlarının en üst dallarında bulunan olgunlaşmasını tamamlamış kırmızı kahve kirazlarını tercih ederler. Yedikleri kahvenin içindeki proteinin büyük bir kısmını sindirirler. Böylelikle kahvenin içiminden ağızda bıraktığı acı tadı yok etmektedir.
Kopi Luwak kahvelerinin de yanlış bilinen bir nokta ise, bu kahvelerin iyi ve nitelikli olmasındaki ana sebep kedilerin midesinde yaşanan fermantasyondan ile beraber, hayvanların sadece en iyi kahve kirazlarını tercih etmesidir.
- Tadım: Orta kavrulmada Dengeli asitliği sayesinde Hafif bir karamel veya fındık aroması ve çikolata tonları belirgin hissedilir. Dengeli gövdesi sayesinde içimden sonra damakta tadı muhafaza eder.
- Kahve Tadımı Nasıl Yapılır sorusu için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Varyetesi: Sumatra (Kahve Varyetesi Nedir?)
- Sipariş üzerine kişiye özel kavrulur
- Görseldeki paket ile gönderilir.
Kopi Luwak Kahvesi Nasıl Bulundu?
Endonezya’da kahve üretimi 18. Yüzyılın başında sömürgeci Hollandalılar tarafından Yemen’den getirilen arabica kahveleri dahil olmak üzere Hollanda Doğu Hint Adaları Java ve Sumatra Adaları’ndaki kolonilerinde başlamıştır. Cultuurstelsel döneminde (1830-1870) Hollandalılar yerli çiftçilerin ve işçilerin kahve meyvelerini kendi kullanımları için toplamalarını yasakladılar. Yine de yerli halk ünlü kahve içeceğinin tadına bakmak istediler. Kısa süre sonra yerliler, bazı mustang ve luwak türlerinin kahve meyvesi tükettiklerini gördüler, ancak kahve çekirdeklerini sindirilmemiş bir şekilde dışkıladıklarını fark ettiler. Bu kahve çekirdeklerini toplayıp, daha sonra kendi kahvelerini yapacak şekilde temizleyip, kavurdular ve öğüttüler. Aromatik misk kahvesinin ünü yerel halktan Hollandalı ekim sahiplerine yayıldı ve kısa sürede Hollandalılar tarafından ünü dünyaya taşındı. Ancak nadir ve sıradışı üretim süreci nedeniyle misk kahvesi sömürge döneminde pile pahalıydı.
ENDONEZYA
KOPI LUWAK – Indonesia, kahvemizin geldiği Endonezya ya da resmî adıyla Endonezya Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya ve Okyanusya’da yer alan bir ülkedir. Endonezya 17.508 adadan oluşur. 250 milyon civarında nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülkesidir. Ülkenin başkenti Cava adasındaki Cakarta şehridir. Sınır komşuları, Papua Yeni Gine, Doğu Timor ve Malezya’dır. Diğer komşu ülkeleri Singapur, Filipinler, Avustralya, Andaman ve Nikobar adalarıdır.
SUMATRA
Sumatra ise Endonezya’ya ait bir adadır. Sunda Adaları’nın en batıda olanıdır. Yüzölçümü açısından dünyanın en büyük altıncı adasıdır. Ayrıca tamamıyla Endonezya’ya ait en büyük ada unvanına da sahiptir. En büyük şehri 2.400.000 nüfusuyla Medan’dır. Milattan önce 500 yılında adaya gelenler Avustronezya dillerini kullandılar. Adada bilinen ilk krallık Kantoli Krallığıdır. Kantoli Krallığı 5. yüzyıla kadar Güney Sumatra’da gelişti. Ardından yerini Srivijaya İmparatorluğuna ve daha sonra da Sumadra Krallığına bırakmıştır. Srivijaya din olarak budistliği benimsemiş ve merkezi de Palembang’tır. 7. ve 9. yıllarda ticaret ve fetih sayesinde bölgeye hakim oldular. İmparatorluk Malay kültürü ile Nusantara’ya kadar genişledi. İmparatorluk denizcilik faaliyetleri veya deniz gücü ile adadan adaya yayıldı. Palembang imparatorluğun bilimsel merkeziydi ve Çinli budistler I Ching’ten Sanskritçe burada ders alıyordu. I Ching Çin’e yaptığı seferlerle buraya getirdiği buist mesajları ve 2 el yazmasını 4 yıl harcayarak çevirmiştir. Srivijaya etkisini 11. yüzyıldan sonra kaybedip yerini Chola İmparatorluğuna bıraktı. Aynı zamanda İslam Dini Sumatra’da 6. ve 7. yüzyıllarda Arap ve Hindular sayesinde giriş yaptıktan sonra yayılmaya başladı. 13 yüzyıldan önce Sumatra Krallığı’da İslamı kabul etti. Adayı ilk kez Marco Polo 1292 yılında ziyaret etti. Ondan sonra da Ibn Battuta iki kez biri 1345 ikincisi 1346 da adayı ziyaret etti. Daha sonra Sumatra Krallığı yerini Açe Sultanlığına bıraktı ve Açe sultanlığı 20. yüzyıla kadar etkisini sürdürdü. Hollanda ise yavaş yavaş Sumatra soylularının kontrolünü ele geçirdi. Daha sonra da kontrolü Hollanda şirketi olan Dutch East İndia Company ele geçirdi. Erken dönemlerde Endonezya bağımsızlık savaşının önemli kahramanları Sumatralı akademisyenler ve liderlerdir. Örnek olarak Mohammed Hatta ve Sultan Sjahrir’dir.
Kuzey Sumatra, Endonezya’da, Sumatra’nın kuzeyinde il. Batıda Hint Okyanusu, doğuda Malakka Boğazı, kuzey ve kuzeybatıda Aceh özerk ili, güneyde Batı Sumatra, güney ve güneydoğuda Riau illeriyle çevrilidir.