MOCHA MATARI – Yemen
Resmi adı Yemen Cumhuriyeti olan Yemen, Arap yarım adasının güney ucunda bulunan ikinci en büyük Arap yarıma adası egemen devletidir. Guardafui Kanalı‘ndaki Sokotra adaları da dahil olmak üzere 200’den fazla ada da Yemen’e aittir. Başkenti Sanaa şehridir. Yemen dünyanın en az gelişmiş ülkelerinden birisidir. Birleşmiş milletler raporlarına göre nüfusun %85’i insanı yardıma muhtaç durumda olan bir ülke.
Yemen Antik çağda İbranice İncil’de de bahsedilen Sabaeanlar’ın vatanıydı. Bin yıldan daha uzun bir süre günümüzde Etiyopya ve Eritre’nin bazı bölgelerini kapsayan bir ticaret devletiydi.
Yemen’e Coğrafi Bakış
527.970 kilometrekare yüz ölçümüne sahip Yemen’in kıyı şeridi yaklaşık 2.000 kilometre. Kuzeyde Suudi Arabistan, batıda Kızıldeniz, güneyde Aden Körfezi ve Guardafui Kanalı ve doğuda Umman umman var.
Yemen’de Kahve Üretimi
İlk kahve çekirdeklerinin 6. Yüzyılda Etiyopya’dan geldiği tahmin edilen ve Dünya’da Etiyopya’dan sonra kahve yetiştirilen ikinci ülke olan Yemen’de yaklaşık 300 bin ailenin sahibi olduğu küçük çiftliklerde tamamen geleneksel tarım ve geleneksel hasat yöntemleriyle kahve üretimi yapılıyor.
BeanOfMe uzman kavuruculuğu ile sizlere sunduğumuz MOCHA MATARI – Yemen’nin çekirdekleri Yemen’in kuzeybatısında eski bir kahve yetiştirme bölgesi olan ve deniz seviyesinden 1500-2500 mt yükseklikteki Haraz Dağlarından geliyor. İsmini çekirdeğin varyetesi olan Matari ve Yemen’in tarihi limanı Mocha’dan alıyor.
Haraz Dağındaki çiftliklerde Kahve tarımının yapılabilmesi için yüzyıllar önce yapılmış kayalık teraslamalar günümüzde halen kullanılmakta ve yüzyıllardır olduğu gibi böcek ilaçları ve sentetik gübreler kullanılmamaktadır.
Kahve kirazları doğal kuru işleme tabi tutulur. Geleneksel hasat yöntemleriyle toplanmış olan sadece olgun kirazlar önce büyüklüklerine göre elleçlenir ve yaklaşık iki hafta güneşte kurutulur. Hava akışını sağlamak için tasarlanmış primat yataklarda ve köylülerin evlerinin çatılarında yapılan kurutma işlemi süresince küflenme ve diğer olumsuz koşulların meydana gelmemesi için çiftçiler kahve kirazlarını sürekli harmanlarlar. Çiftliklerde kurutulan kirazlar Al-Hutaib köyündeki işleme merkezinde kabuk ve parşömen zarından ayrıştırılır. Kuru işleme yöntemi sayesinde meydana gelen fermantasyon, yüksek irtifa nedeniyle yavaş olgunlaşma ve bölgenin toprak yapısının nitelikleriyle MOCHA MATARI – Yemen üstün bir kahvedir.
MOCHA MATARI – Yemen Tadım notları:
Asiditesi Yüksek ve Kremaalı, Gövdesi Dengeli Olan, Orta Kavrulmalarda Narenciye ve Bitter Çikolata Notlarını Hissedebileceğiniz Kompleks ve Üstün Nitelikli Kahvedir
Öğütme:
İyiKahveİçin kahvenin doğru öğütülmesi kahve kadar önemlidir.
BeanOfMe özenle kavurduğu nitelikli kahveleri öğütmeden kahve severlere sunar. Kahveden maksimum faydanın alabilmesi için demlemeden hemen önce demleme metoduna uygun şekilde öğütülmesi önerilmektedir.
Nitelikli Kahve Nedir
Nitelikli kahvelerde lezzetler, aromalar, temiz, sert ve saf olma gibi nitelikler belirgin olarak hissedilebilir. Nitelik Kahve, bir üründen ziyade, şarap gibi geleneksel bir içecek olarak kabul edilmeyi hak eder. Bünyesinde şaraptan çok daha fazla çeşni bulundurur. İnsan hayatında fiziksel ve ruhsal açıdan çok önemli faydaları vardır.
Nitelikli Kahve Demleme Yöntemleri
Nitelikli kahve demleme yöntemleri için en uygun tanım, Hario V60, Kalita, Chemex, Aeropress, Sifon, Clever Dripper gibi ekipman ve aksesuarlar kullanılarak yapılan kahve demleme yöntemleridir. Öğütücülü Filtre Kahve Makinesi bu ekipmanlar ile elde edilen kahveler kadar iyi kahveler elde edebilirsiniz.
→NİTELİKLİ KAHVENİN FAYDALARI← Kahve Sadece Bir İçecek Değildir. Aynı Zamanda Fiziksel ve Ruhsal sağlığımız için bir çok fayda barındıran mucizevi bir gıdadır.
Demleme yöntemleri ve uygulamalarıyla ilgili sayfamızda sizlere yardımcı olacak ve demleme yöntemleri uygulamalarının aşamalarını görsel ve videolarla sizlere sunuyoruz. Web sayfamızın kendi tarzınıza en uygun yönteme karar verebilmeniz için size yardımcı olacağını düşünüyoruz.
Her şey den önce önemle belirtmek isteriz ki hangi demleme yöntemini kullanırsanız kullanın kahvelerinizi öğütülmeden çekirdek olarak almalısınız ve demleme yapmadan hemen önce demleme yönteminize uygun olarak öğütmelisiniz. Doğru öğütme nasıl yapılır? Bunun için kahvenin öğütülmesi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.